Herbata zielona

Zielona herbata zdobywa powoli coraz większą grupę zwolenników, pomimo bardzo specyficznego nie dla każdego dobrze przyswajalnego smaku. Jej najwięksi zwolennicy, a także można powiedzieć autorzy, czyli Azjaci wykorzystują zieloną herbatę od wielu wieków w celu wspomagania swojego zdrowia poprawienia jakości funkcjonowania organizmu. Tajemnica jej niezwykłego działania leży bowiem w ogromnych ilościach antyoksydantów pochodzących z polifenoli, które są substancjami chemicznymi.

Cały szkopuł tkwi jednak nie w samym rodzaju herbaty, ale w sposobie jej przetwarzania. Zielona herbata a dokładniej jej liście są poddawane jedynie działaniu pary wodnej a nie przetwarzane, co sprawia że zawarte w niej polifenole nie zostają utlenione i zniszczone. Najbardziej aktywny polifenol, jaki występuje w herbacie zielonej to EGCG, który ma bardzo silne działanie neutralizujące w stosunku do wolnych rodników powodujących defekty komórek ciała i będących źródłem wielu chorób.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com