Chińczycy delektują się czerwoną herbatą niemal od stuleci. Europejczycy dopiero od niedawna zaczęli doceniać jej walory i zalety. Od swojej siostry herbaty czarnej różni się przede wszystkim tym, że czas fermentacji, jakiemu jest poddawana jest o wiele krótszy, aniżeli ten któremu poddawana jest czarna. Z tego też powodu zawiera dużo więcej polifenoli oraz enzymów. Dzięki działaniu ich obu ma silne działanie odchudzające, a także zmacniające. Polifenole bowiem znacznie przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a także mają pozytywny wpływ na wydzielanie żółci.
Ułatwiają również trawienie i obniżają poziom niedobrego cholesterolu we krwi. Czerwona herbata właśnie z racji swoich oczyszczająco trawiących właściwości, została okrzyknięta pogromcą tłuszczu. Badania przeprowadzone na sporej grupie osób, które piły czerwoną herbatę regularnie, a także odżywiający się w sposób prawidłowy straciło nawet do ośmiu kilogramów w przeciągu miesiąca. Jej działanie jednak nie kończy się tylko na odchudzaniu. Czerwona herbata również doskonale oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn i pomaga się organizmowi ich pozbyć.
Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com