Herbata czarna jest charakterystyczna z uwagi na swój jasno bądź ciemnoczerowany napar, który wydziela bardzo przyjemny aromat. Czarna herbata musi być spożywana gorąca. Produkcja czarnej herbaty odbywa się na herbacie zielonej, ale jej liście są znacznie bardziej poddawane obróbce cieplnej. Herbata czarna jest najbardziej rozpowszechnioną herbatą na świecie. Procesy jej zbierania są zróżnicowane ze względu na region, w jakim jest zbierana.
Istnieje również kilka podstawowych etapów obróbki, jakiej poddawana jest herbata zanim stanie się herbatą czarną. Pierwszy z nich to więdnięcie liści herbaty. Kolejny to ich zwijanie następnie poddawana jest procesowi fermentowania, a na końcu suszona i w takiej formie pakowana do torebek. Napar z herbaty czarnej musi być sporządzony z wrzątku. Herbata czarna jest najbardziej pobudzającą herbatą ze wszystkich jej rodzajów z uwagi na największą zawartość teiny. Ma działanie oczyszczające, ponieważ hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, a także ma działanie pobudzające na wydzielanie soków trawiennych.
Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com